כמה חיכינו! כמה התגעגענו! והנה הוא חזר – הפלאפל!!!
אם יש דבר שהיה קשה לנו בחודשיים האחרונים – זה היעדרות הפלאפל משגרת יומנו.
טוב, לא כמו להיפגש עם סבא וסבתא, או לצאת עם חברים, או ללכת לשופינג.
אבל בכל זאת!
כמה שהיו חסרים לנו הפריכות של הביס הראשון, הטחינה המטפטפת על האצבעות, החורים בפיתה והמאבק לתפוס כל פיסת עונג שנושרת ממנה, בטרם תנחת על השולחן.
ברוך הבא לחיינו, פלאפל. התגעגענו שאין לנו מילים.
ועם הגעגוע לכדורים, גם לשילוב הבלתי מנוצח של ‘פלאפל ענבים’:
יד אחת אוחזת במנה והשנייה, בפריגת ענבים נוסטלגי ומענג שמשלים את הביס, מכבה את הבעירה בחסות הפלפל החריף, ועושה לנו טעם של עוד.
אז לכבוד שובו של הגיבור הלאומי שלנו, אספנו 5 דברים שכדאי לדעת, ויכולים לעשות לכם כל כך טוב על הלב.
פלאפל יכול להיות גם מאכל בריא
אנחנו רגילים לחשוב על פלאפל כג’אנק פוד. אבל פלאפל, יכול להיות בעצם דווקא בריא, ואנחנו מתכוונים – לממש בריא.
שהרי פלאפל עשוי ממרכיב בסיסי עיקרי – חומוס. וחומוס הוא נסיך, כי יש בו סיבים, סידן, ברזל והוא בעל מדד גליקמי נמוך, שעוזר לנו להיות שבעים לאורך זמן.
רוצים לשמור על הערכים הטובים ואפילו להכפיל אותם? תצטרכו להשקיע קצת, להנביט את גרגרי החומוס ולאפות את הכדורים בתנור.
איך מנביטים?
משרים את גרגרי החומוס 12 שעות לפחות, ואז מסננים את הגרגרים מהמים, משטחים על מגבת לחה (או מסננת) ודואגים לשמור על סביבה לחה למשך 24 שעות לפחות. מתי זה מוכן? כשהגרגרים מתחילים להוציא זנבות קטנים וחמודים.
את גרגרי החומוס המונבטים טוחנים עם צרורות ריחניים של כוסברה ופטרוזיליה, ואופים בתנור.
יחד עם פיתה מחיטה מלאה, טחינה משומשום מלא וסלט טרי – קיבלתם קפסולה בריאה, שתחזיק אתכם חזקים ושבעים כמעט עד סוף היום.
פלאפל כתוספת לארוחה
מי אמר שכדורי פלאפל הולכים רק בפיתה?
כדורי פלאפל, כך יעידו המכורים, יודעים להיות די משביעים.
למה שלא תינטשו את הפחמימה (כלומר, הפיתה) ותתמקדו בהגשת הפלאפל – עם ירקות? כמו למשל סלט אנטיפסטי (קישואים, חצילים, גמבות ושאר ירקות מתובלים ואפויים) ואפילו בסלט ירקות ‘רגיל’.
אנחנו הראשונים שנטען, אולי כמוכם, שבנוסטלגיה אין צורך לגעת. נקודה.
אבל לטובת כל אלה שרוצים לשחק קצת עם האוכל רק נגיד, שפלאפל יכול ללכת לכיוונים קצת יותר מעניינים, כמו – פלאפל במילוי בשר (פלאפל מחשי הוא מנה מסורתית, של כדורי פלאפל ממולאים בתערובת בצל או בשר. יאמ), פלאפל חצילים (כדורי שלמות מטוגנים מחצילים קלויים) או פלאפל דגים, של דגים טחונים ומטוגנים.
כדורי הפלאפל עשויים מחומוס – חלבון מהצומח
ומוגשים בתוך פיתה – גם היא מהצומח
עם טחינה, סלט ירקות וצ’יפס – כל אלו הם גם מהצומח.
ולכן, פלאפל מתיישב בול בתוך התזונה הטבעונית שיכולה להיות די מאתגרת, בכל מה שנוגע לאוכל רחוב טעים ומנחם.
ולאלו הרגישים לגלוטן, עיינו ערך סעיף 2: כדורי הפלאפל (ללא גלוטן) יכולים להשתלב כארוחה טעימה ומשביעה ללא גלוטן, כלומר: הפיתה.
במקומה, קחו אקסטרא סלטים, הטביעו הכל בטחינה – ואתם מסודרים. (וזה רק אחרי שבדקתם שהדוכן וסביבתו, אכן נקיים לחלוטין מגלוטן, או הכנתם לבד עם שליטה מלאה על התהליך).
מנת פלאפל מורכבת מכדורים פריכים ומענגים של חומוס טחון, ממרח חומוס (או טחינה – תלוי לאיזו אסכולה אתם שייכים) , פיתה וסלט.
עד כאן הסיפור ידוע.
אבל – ושימו לב, כי זה ‘אבל’ חשוב – כדורי הפלאפל הם חלבון איכותי מהצומח, והפיתה היא דגן,
והשילוב בין חלבונים לבין דגן באותה ארוחה נחשבים לחלבון מלא, מומלץ ביותר לתזונה יומיומית מאוזנת.
ואם תנצלו את ההמלצה שלנו להעדפה של כדורי פלאפל אפויים, ממרח חומוס ללא חומרים משמרים ופיתה מקמח מלא, תאי הגוף שלכם יגידו לכם ‘תודה’.
מה שבטוח, ואיך שלא תבחרו את הפלאפל שלכם, לגבי דבר אחד יש קונצנזוס לאומי בלתי ניתן לערעור – פלאפל, הולך רק עם ענבים.
חזרה שמחה לשגרה, ורק בריאות, חברים!