ירוק, כתום, אדום, לבן ואפילו סגול – נראה שאין צבע בעולם, שאין לו נציג של משפחת הפירות או הירקות.
לפי כל ההמלצות המעודכנות, פירות וירקות מצבעים שונים תורמים לגוף ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. כל קבוצת צבע, תורמת לנו את הערכים הייחודיים לה ומסייעת לשפר את תפקוד מערכות הדם, הלב, הראיה, החיסון ועוד.
הקבוצה הכתומה מקבלת את צבעה מהקרוטנואידים – קבוצת צבענים כתומה- צהובה- ירוקה הכוללת בטא-קרוטן, אלפא-קרוטן ופיגמנטים נוספים.
מחקרים מראים שהקרוטנואידים תורמים לתקינות הראייה, העיכול והעור, חיזוק מערכת החיסון, בניה של עצמות חזקות ויכולים לסייע במניעה של מחלות.
פירות וירקות כתומים מכילים רכיבים תזונתיים חשובים נוספים, ובהם חומצה פולית שתורמת לבריאות כלי הדם והלב, ושמירה על התפתחות תקינה של העובר; סיבים תזונתיים חשובים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, ושמירה על תחושת שובע לאורך זמן; מינרלים שונים ובהם אשלגן ששומר על מערכת הלב, השרירים ולחץ דם ואף מוריד כולסטרול ועוד.
בתוך הקבוצה מצאנו כמה ‘כוכבים’ בולטים עם תכונות תזונתיות מעניינות במיוחד, ובהם תפוזים עם שפע של ויטמין C, גזר התורם לבריאות מערכת הראיה, בטטה, דלעת, מנגו, פלפל כתום ועוד.
לא רק בחורף, אלא לאורך כל השנה ובטח ב’אירועים מיוחדים’ – אנחנו זקוקים למערכת חיסונית חזקה כדי לשמור על בריאות הגוף.
בין שלל הדרכים לחיזוק המערכת החיסונית, יש מקום של כבוד לצריכה של מזון ובתוכו – מזון צמחי עם רכיבים מחזקים.
חלק ניכר מהפירות והירקות הכתומים מכילים ויטמין C, לו יש חשיבות קריטית בשמירה על מערכת החיסון.
כיצד ויטמין C תורם למערכת החיסון?
תאי מערכת החיסון מכילים רמות גבוהות של ויטמין C, אותו מנצלים התאים במקרה של חדירת מזהמים או מזיקים.
בנוסף, ויטמין C אחראי ליצירה של קולגן השומר על בריאות מערכת העור, אחד מהמנגנונים העיקריים ביותר בשמירה על בריאות הגוף.
חשוב לדעת שגוף האדם אינו יכול ליצר ויטמין C בעצמו, ואף אינו יכול לשמור על רמות של ויטמין C לאורך זמן. לכן, חשוב להקפיד לצרוך מזונות (כמו תפוז או פלפל) עשירים בויטמין C ממש בכל יום.
פירות וירקות כתומים מכילים קרוטנואידים כמו בטא קרוטן, האחראים ליצירתו של ויטמין A.
הדרך המומלצת ביותר לצרוך ויטמין A היא באכילת מזון צמחי (כלומר – פירות וירקות).
למה ויטמין A חשוב?
ויטמין A משפיע על תקינות מערכת הראייה ובתוכה מערכת לראיית לילה ובנוסף, על תפקוד מערכת העיכול, מערכת העור ובכלל – על התפתחות תקינה של תאי הגוף.
הנציג המוכר ביותר של היתרון הבריאותי החשוב הזה, הוא הגזר.
תמיד אמרו לנו שגזר חשוב לעיניים – וזה אכן כך.
גזר מכיל ויטמין A כנגזרת של בטא קרוטן, שעשוי להגן על מערכת הראייה ולשפר את תפקודה.
רוצים להעצים את האפקט המזין? כדאי לדעת שבישול עדין של הגזר והוספת שמן, יעלו את קצב הספיגה של הויטמין בתאי הגוף.
פירות וירקות כתומים מכילים אנטיאוקסידנטים – נוגדי חמצון.
תפקידם של נוגדי חמצון חיוני לתהליכים רבים בגוף, ובעיקר ביכולת לבלום את התגובה החמצנית של הרדיקלים החופשיים (שהם תוצרי לוואי כימיים שנוצרים באופן טבעי בגוף), שעלולים לגרום נזק דלקתי לתאים, לתרום להזדקנות העור ולעודד הופעה של מחלות.
מחקרים מראים קשר בין צריכה של נוגדי חמצון לבין מניעה של מחלות ובהן מחלות לב, סרטן ועוד.
השתכנעתם? קדימה! הכניסו הביתה תפוזים, גזרים, מנגו, בטטה, פלפל כתום וכל מה שטרי, טעים ועונתי, שלבו אותם בתבשילים קלילים (זוכרים? חימום קל עושה לויטמין A רק טוב), סלטים, מיצים סחוטים, פלטת פירות ועוד ועוד.
מתעניינים בפירות וירקות מצבעים נוספים?