כשאתם חושבים על תזונה נכונה, מה התמונה הראשונה שצצה בראשכם?
ניחוש שלנו – לעיסה איטית של חסה ירוקה או קייל (עם כל הכבוד. ויש).
אז נכון שלירוק יש כבוד תזונתי, אבל – מה דעתכם לגוון?
קבוצת הפירות והירקות האדומים-סגולים, היא דוגמא מעולה למזון שהוא גם טעים, גם כיפי וגם סופר מזין.
נגיד, תותים קרים וטריים בסוף היום (אתם תחליטו אם תהיה או לא קצפת).
או גרגרי רימון יהלומיים, מתפצפצים בפה.
או קרפצ’יו סלק דקיק צלוי בתנור, עם נגיעות של בלסמי.
מבינים לאן אנחנו הולכים כאן?
המשפחה האדומה-סגולה כוללת בתוכה 2 קבוצות עיקריות: הקבוצה האדומה, והקבוצה הסגולה (כפי ששמתם לב).
לכל אחת מהן יתרונות ותועלות השייכות רק לה, עם מכנה משותף – זה טוב לנו. ממש טוב.
קבוצת הפירות והירקות הסגולה מכילה פוליפנולים, נוגדי חמצון שמקנים לפירות ולירקות צבע סגול עמוק ומשכר, ובהם סלק, ענבים אדומים, רימון, דובדבנים ופירות יער.
הפוליפנולים מגנים על הצמחים מפני נזקי הסביבה, ואצלנו – נחשבים מהרכיבים הצמחיים המועילים ביותר שיש, עם בסיס מוכח לאריכות חיים, שיפור התפקוד המוחי ומניעת מחלות לב.
כיצד הפוליפנולים תורמים לנו?
> משפרים את מחזור הדם במוח ותורמים לחידוד הזיכרון, שיפור הקשב ומניעת אלצהיימר
> פועלים כנוגדי חמצון רבי עוצמה ומפחיתים תהליכי הזדקנות תאים
> שומרים על כלי דם ‘פתוחים’, ומונעים התקרשות הדם ושקיעה של שכבות הטרשת
> מגנים מפני מצבי דלקת העשויות לפגוע בשריר הלב
ועוד ועוד.
פירות וירקות אדומים מקבלים את צבעם מהקרוטנואידים – צבענים נוגדי חמצון רבי עוצמה שגם להם, שפע של תועלות שכדאי להכיר.
בתוך הקבוצה ‘חי’ הליקופן – פנינה תזונתית נהדרת וקלה להשגה, מאחר והיא מצויה בשפע בעגבניות, תפוז אדום וגמבה.
מחקרים שונים מצאו תועלות מיוחדות לליקופן:
> פוטנציאל להפחית את הסיכון למחלות סרטניות (וסרטן הערמונית במיוחד)
> תרומה לבריאות מערכת הראייה
> שמירה על בריאות העור
כיצד ניתן לקבל יותר ליקופן בכל מנה?
לרוב נעדיף לאכול פירות וירקות טריים, אבל דווקא במקרה של הליקופן, חימום ובישול הופכים אותו לזמין יותר.
לדוגמא, כף רסק עגבניות תתרום לכם פי כמה וכמה ליקופן מאשר עגבנייה טרייה קטנה.
ועוד דבר, ליקופן הופך לזמין בסביבה שומנית, ולכן הוסיפו בכיף עוד כף שמן לתבשיל. זה רק יעשה לכם ולו טוב.
בתיאבון חברים!