10 מזונות מומלצים שנשארים יציבים גם מול רוחות ושינויים

קייל, אבוקדו, אסאי – מדי פעם זה קורה:
מזונות עליהם לא שמענו, או מהם שכחנו –
מקבלים מעמד של גיבורים עם יכולות תעופה.
לקחנו תרמיל, ירדנו לשטח ובדקנו – הכצעקתה?

דיאטנית לימור בן חיים כללי

 קרוב לוודאי, שכבר נתקלתם היום באחת הכתבות המזדמנות, המציגות את רשימת מזונות העל החדשנית של התקופה:

הטופ טן של עולם המזון! המזונות החשובים ביותר בתזונה! המזונות שיגנו עליכם ממחלות!

אותם מאמרים מציגים מזונות שחודרים עמוק לתודעה (ולכיס) ומייצרים ביקושים היסטריים, לפחות למשך תקופה.
(אנחנו בטוחים, שחלק ממזונות העל הטרנדיים הללו, גם ביקרו במזווה ובמקרר שלכם.)

אבל רגע, בואו ניקח רגע אחד צעד אחור –
האם יש כזה דבר באמת ‘מזונות על’? ומי הוא זה שמגדיר אותם ככאלה?

נתחיל בבסיס.

אכן ישנם מזונות המכילים ערכים תזונתיים חשובים ובכמויות משמעותיות.

אולם ‘מזון על’ הוא מונח שיווקי.
מה קובע אותו ככזה? – האם אלו מחקרים חדשים? אופנות מתחלפות? או אולי – מישהו מושך בחוטים?

לאורך העשורים האחרונים נעשה שימוש רווח במונח ‘סופרפוד’ס’ ביחס למזונות, תוספי תזונה או מוצרים המכילים את אותו המזון (מסיכה לשיער, לדוגמא).

השימוש העודף במונח, וחוסר הפיקוח הנוגע למזונות הללו,
הביא את האיגוד האירופי לאסור על שימושו ביחס למזון, אלא אם כן הוצגו מחקרים תקפים ומוכחים לטובתו.

בכל מקרה,
משום שאנו אחראים (וגם בהחלט לא עצלנים), החלטנו לארח את לימור בן חיים, דיאטנית מנוסה.

המטרה: שמישהו יעשה כאן סדר.

לימור, עוסקת שנים ביעוץ ויישום לתזונה מאוזנת.
לדעתה,
רשימת מזונות העל התקופתית, יכולה בהחלט להילקח כהמלצה, אולם יש הרבה יותר מ- 10 כאלו והם בהחלט לא חייבים להיות נדירים או יקרים.

אלו הם לדעתה המזונות המומלצים, בדרך לתזונה מאוזנת:

1.  המצליבים

מהם הירקות המצליבים?
קחו אוויר: כרוב, כרובית, ברוקולי, לפת, כרוב סיני, צנון, צנונית, כרוב ניצנים (נראה אתכם!), בוק צ’וי וגם חרדל, גרגיר הנחלים, רוקט ועוד מיני עשבים רבים.

מאחר ואין לי כל אפשרות להימנע מטרנדים (בעיקר טובים) – כן, גם קייל הסופר אופנתי.

מדוע מצליבים זה טוב לנו?

משום שהם קפסולה מרוכזת ורבת עצמה של ויטמינים, מינרלים, חומצה פולית, בטא קרוטן, סיבים ונוגדי חמצון ירוקים.

2. פירות יער

ובהם חמוציות, אוכמניות, דומדמניות, חמוציות, פטל וכל יתר הגרגרים המתוקים המהממים הללו, ככל שתצליחו להניח עליהם את הידיים (נוסעים למדינות קרות? חגיגה).

פקעות הטעם הכהות הללו, מתפקעות מנוגדי חמצון סגולים וויטמינים ומינרלים.
הנציג הלוהט של המשפחה הזו הוא הגוג’י ברי, שעושה כבוד לכל המשפחה, נכון, אך ניתן בהחלט להעדיף גם את יתר החברים על פניו, אם לא הצלחתם להתרגל לטעם.



3.זרעוני צ’יה ופשתן

או, הנה הוכחה שטרנדים הופכים למיינסטרים כשיש סיבה טובה, והזירעונים הללו, שמזמן כבר התקבעו בתודעה כטובים, מספקים סיבה טובה מאד, עם מקור תזונתי מ ע ו ל ה לאומגה 3.

למה לכם אומגה 3?

משום שהחומצה הזו חיונית לתפקוד התאים, ובעיקר – משום שהגוף אינו יודע לייצר את החומצה החשובה הזו בעצמו.

4. קטניות וסויה (קטנית על)

דיון ער מובילה הסויה בקהילת הרפואה, אבל מעובדה אחת קשה להתעלם:
סויה, מכילה את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף, ובכך זוכה לתואר המאד מחמיא: “מקור לחלבון מלא”.

בנוסף לה, מכילות הקטניות אפונה, שעועית, חומוס, מש, עדשים ופול גם סידן, ויטמינים (שימו לב – לא אחרי בישול), סיבים תזונתיים יחודיים, סידן ברזל ועוד.

ההמלצה שלי – להעדיף לצרוך קטניות שאינן מעובדות ואם אפשר – מונבטות.
את הקטניות אפשר לשלב במרקים, סלטים ותבשילים.

5. פירות הדר

כמה בסיסי, ככה טוב.

פירות הדר ובהם תפוזים, אשכוליות, לימונים, קלמנטינות ופומלות הם מקור תזונתי מעולה לוויטמין C, סיבים תזונתיים ושפע של פיטוכימיקלים – אותם רכיבים צמחיים העשויים להגן על הגוף ביעילות רבה.


6. תה ירוק

תה ירוק, הוא  תה שעבר חמצון מינימלי בתהליכי העיבוד של העלים, וכתוצאה מכך נשמרו בו רכיבים צמחים ונוגדי חמצון באופן מיטבי.

התה הירוק הפך ברבות השנים למוקד של מסורת, מורשת ודרך חיים, ועליו עשירים ברכיבים צמחיים ייחודיים, כאשר העיקרי שבהם ECGC, פוליפנול בעל תכונות מיטיבות.

7. תבלינים: כורכום, ג’ינג’ר, קינמון

לא יאמן, אבל במגירת התבלינים שלכם (בהנחה ונקנו ממקור אמין ואינם בני עשור),
יש כמה וכמה ג’וקרים: כורכום, המכיל כורכומין אשר עשוי להועיל בטיפול בדלקות, קינמון, בעל תכונות אנטיבקטריאליות וג’ינג’ר, העשוי להועיל לכאבי בטן.

ניתן לעשות בהם שימוש מגוון בבישול, שתיה ומנות טריות.

8. מים

מים עבורי, הם ה-סופר פוד, ויש לצרוך מהם כמה שיותר, לפחות 8 כוסות ביום.
מדוע?
מים ממקור טוב, מכילים מינרלים סופר חשובים ובהם מגנזיום, סידן, אשלגן ואפילו יוד,
הם חשובים מאד לקיום תהליכי גוף קריטיים, מונעים רעב ומסייעים בשמירה על תזונה מאוזנת.


9. דגי מים עמוקים וקרים

סלמון, מקרל והליבוט, הם מקור לחומצת שומן חיונית מסוג אומגה 3.
אומגה 3 היא משפחה של  חומצות שומן בלתי רווית, החיונית לתפקוד מערכות שונות בגוף, החומצה הזו שומרת על הדג במים הקרים, ועלינו, כחלק מתזונה מאוזנת.

10. שמן זית

שמן הזית הוא אחד מהמאכלים הבסיסיים ביותר בשמירה על תזונה מאוזנת, עם וותק של אלפי שנים בתזונה של עמים מאריכי חיים.
הבונוס? הוא מה זה טעים.
שלבו אותו בכל מקום: בבישול, בהקפצה, תיבול ואפילו אפיה.

אם לסכם,
כאשר מקפידים לאכול ירקות ופירות ושומרים על גיוון, עושר וטריות של רכיבי מזון שאתם ממילא מכירים (ואוהבים) – אנחנו כבר בדרך לתזונה מאוזנת, עם הרשימה או בלעדיה.

mango

שווה להירשם לניוזלטר שלנו!

אנחנו לא מציעים חברות לכל אחד. ועם יד על הלב, אנחנו לא שולחים הרבה מיילים. אבל כשכן, חייב להיות בהם משהו טוב. ממש טוב. אתם איתנו?

אנא הזינו שם מלא
אנא הזינו כתובת דוא"ל
אנא הזינו מספר טלפון
אני מאשר שימוש במידע לצורך הפעילות המסחרית של קבוצת החברה המרכזית לייצור משקאות בע"מ ושמירתו במאגר מידע בהתאם למדיניות הפרטיות; ידוע לי שאיני חייב למסור את המידע לפי חוק אך לא ניתן להשתתף בפעילות ללא מסירת המידע. יש לקרוא ולאשר
תודה רבה, פרטייך התקבלו